DEL
Kvinde i træningstøj med armene rejst

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel.

Det kan godt være, at stress kun er noget du har læst om, og måske kender nogen der har haft. Hvis dette er tilfældet, er det naturligt dejligt. Der er dog desværre en overhængende risiko for, at det ikke kommer til at være sådan gennem hele dit liv. Omkring en fjerdedel af os danskere, bliver nemlig ramt af stress i løbet af vores arbejdsliv. Hver eneste dag er der omkring 35.000 der sygemelder sig med stress. Det er naturligvis et kæmpe samfundsmæssigt og økonomiske problem, men endnu større problem er det naturligvis for dem det rammer, og ikke mindst deres pårørende.

Der findes ikke nogen nem “kur” på stress, og man kan ikke sige, at sådan slipper man af med stress, eller sådan undgår man det. Der findes dog en masse undersøgelser der viser nogle af de ting, der menes at have en eller anden forebyggende effekt. Dem kan du læse lidt mere om, hvis du gerne vil leve et liv uden stress. Dog skal man også huske på, at en lille smule stress er sundt, det er først, når det tager over, at det bliver usundt. Stress er en sund reaktion på ting og fungerer som et alarmberedskab. Et beredskab der siger, at man skal være bange for biler, der nærmer sig, eller hvis man er ved at blive angrebet af en tiger. Denne form for stress er en slags urinstinkt er vigtigt, men når stressen over ikke at kunne nå opgaver overskygger alt andet, giver det sig selv, at det ikke længere er sundt. Det er i disse tilfælde at det blive nødvendigt at behandle stress.

Gode måder at forebygge stress på

En af de bedste måder at forebygge stress på, er ved at ændre sine ambitioner. Den usunde stress er, når det man kan tror man kan lave og nå ikke svarer til virkeligheden. Man skal med andre ord have lavere ambitioner omkring visse ting her i livet. Hvis man tror at man kan arbejde 10 timer om dagen fem dage om ugen, have 1 times transport hver vej, og samtidig lave sund mad og dyrke en hobby samt sove 8 timer om natten, mens man gerne vil være der for sine børn, er det ikke så underligt at stress kan forekomme.

En anden ting der hænger lidt sammen med ovenstående og som er mindst lige så vigtig, er at man skal lære at sige nej. Skær ting væk du ikke har lyst til i så høj grad som muligt. Der er ikke noget galt med at sige nej.

Et andet og kedeligt råd er at få styr på økonomien. Økonomi er nemlig en anden hyppig årsag til stress. Her er det igen vigtigt at have styr på sine ambitioner og at være realistisk omkring hvad der kan og hvad der ikke kan lade sig gøre. En økonomi man ikke behøver tænke så meget over, er en sund økonomi, uanset om det betyder at man har mange eller få penge mellem hænderne.

Motion og generel sundhed er andre ting, der har en positiv effekt på vores sind, og derfor er med til at modvirke at stress går ind og tager over.