DEL
kompleks ptsd

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel.

Det er svært at leve med psykisk sygdom. Ved fysiske sygdomme kan du få taget en blodprøve eller tjekke, om du har feber for at finde ud af, om du fejler noget. Der kan tages medicin mod sygdommen, og snart er den forhåbentlig væk. Med psykiske sygdomme er det kompliceret. De kan være sværere at opdage. Selv hvis sygdommen er opstået på grund af tidligere traumer, kan det være svært for den syge selv at se sammenhængen. Mange kan tro, at de bare skal tage sig sammen og komme over de negative tanker.

Tale om sygdommen

Derudover er psykiske sygdomme svære at tale om. Specielt psykiske sygdomme, der stammer fra traumer, kan være forbundet med en del skam. Det kan dog være en lettelse at få bekræftet, at der er en årsag til de psykiske lidelser. En af de lidelser, der kan opstå efter langvarige belastninger med frygt for vold eller anden skade, er kompleks PTSD. Her kan du læse mere om kompleks PTSD og dens symptomer.

Kompleks PTSD

Ligesom PTSD, der opstår, når en person har været ude for noget traumatisk og har skullet kæmpe for at overleve, opstår kompleks PTSD, når en person har kæmpet for overlevelse i lang tid. Det kan være flere år, hvor personen har været udsat for belastninger. En underkategori af kompleks PTSD er childhood PTSD. Børn, der har måttet overleve under voldsomme omstændigheder i årevis, kan efterfølgende få kompleks PTSD. Eftersom børn ikke kan flytte sig væk fra de dårlige situationer, og det ofte er de personer, der bør passe på barnet, der gør det ondt, ender barnet med at tilpasse sig. Det overlever barndommen, men det kan have store konsekvenser senere i livet. Kompleks PTSD kan dog også opstå hos voksne mennesker.