DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel.

Ønsker du som leder at beholde dine dygtige medarbejdere, er der forskellige fejl, du skal undgå at begå. Se, hvordan du holder på dine dygtige medarbejder, herunder.

Når de gode og dygtige medarbejder vælger at forlade en virksomhed, er det ikke bare irriterende – det koster også mange penge for virksomheden. Det er dog let at undgå. Det eneste, der kræver, er, at lederen yder en ekstra indsats.

Det handler i høj grad om at motivere medarbejderne. Hvis du har en motiveret medarbejder, vil han eller hun ikke blot blive mere kreativ og effektiv – vedkommende vil også blive i virksomheden længere. Men hvordan motiverer man egentlig sine medarbejdere? Her er et par muligheder:

Overbebyrd ikke dine medarbejdere med kedelige opgaver

Som leder kan det være fristende at give dine dygtige medarbejdere mange opgaver, fordi du ved, at de bliver løst rettidigt, rigtigt og grundigt. Det kan dog virke overvældende, og i visse tilfælde vil det give medarbejderen en følelse af at blive straffet. Vejen er i stedet at give dine dygtige medarbejdere en højere titel, lønforhøjelse eller noget andet – noget, der minder dem om, at de fortjener at blive belønnet for deres indsats.

Du skal vise, at du ikke er ligeglad

Over halvdelen af de medarbejdere, der siger deres job op, gør det, fordi de ikke føler sig værdsat eller har et dårligt forhold til chefen. Gode ledere formår at være leder og menneske på samme tid. Fejr medarbejdernes succes, og lad være med at fokusere på økonomi som det eneste mål. Hvis du som chef er dårlig til den menneskelige del, vil der være et større frafald blandt dine medarbejdere.

Hold ikke noget, du ikke kan love

Når du som leder giver et løfte til dine medarbejdere, vil du høste respekt og anerkendelse – såfremt du holder det. Alternativt vil det med største sandsynlighed resultere i, at medarbejderne siger op. Lever en leder ikke op til sine løfter, opfattes han eller hun som respektløs og ligeglad. Holder du derimod dine løfter, vil du vokse i medarbejdernes øjne – og samtidig vil din troværdighed styrkes.

Forfremmer eller hyrer de forkerte

Dygtige medarbejdere er ikke interesseret i at arbejde side om side med folk, der ikke er lige så dygtige. Hvis der ikke bliver lagt nok arbejde i at ansatte de rigtige, og hvis det tilmed er de forkerte, der bliver forfremmet, så vil det virke demotiverende for de dygtige. Bliver en dygtig medarbejder overhalet af en, der ikke knokler lige så meget, vil det virke som om, at han eller hun kommer sovende til sin forfremmelse.

Skaber ikke udfordring

Hvis ikke du som leder formår at skabe nogle rammer, der gør, at dine dygtige medarbejdere bliver udfordret, så vil det resultere i, at medarbejderne føler, deres job ikke passer til dem. De dygtige medarbejdere, der arbejder med noget, der er for nemt, kommer hurtigt til at kede sig, og det får dem til at søge efter noget andet, der udfordrer. Du kan eventuelt skabe gode rammer for dine medarbejdere ved at sende dem på kurser og møder, så de hele tiden fornyer deres viden.