DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel.

Man kender det udemærket godt. Dagen efter, at man har givet den max gas med træningen, er man øm, og kroppen er ikke lige så bevægelig, som den ellers kunne være. Men der findes enkelte metoder, som kan reducere smerten.

Hvorfor har man ondt efter træning?

Når man træner bruger man som bekendt sine muskler. Skal træningen bære frugt, skulle man også gerne bruge kroppens muskler mere end normalt, for det er netop ved at bruge og presse musklerne, at de lærer, at de skal være stærkere. Så når man træner, så skader man faktisk musklerne for at de skal blive stærkere, og det er lige netop den skade man påfører, som forårsager smerterne i dagene efter.

Fænomenet kalder DOMS eller Delayed Onset Muscle Soreness og kan bedst beskrives som en forsinket muskelsmerte i perioden 24-72 timer efter træning. Faktiske er der tale om en betændelsestilstand i musklerne, og det er lidt vigtigt at vide for effektfuld behandling.

Udstrækning virker ikke

Mange tror, at man kan undgå muskelsmerter efter træning ved blot at strække ud. Dette er dog ikke tilfældet, og flere forsøg viser faktisk, at udstrækning slet ikke påvirker DOMS. Hverken umiddelbart efter træning eller dagen efter påvirker udstrækning muskelsmerter.

Samtidig er det faktisk en udbredt myte, at bevægelige led er en god ting for for eksempel løbere, men mobile led giver større muskeludsving og det kan give større smerte. Ønsker man større smidighed, er det til gengæld en god idé at strække ud.

Smertelindring hjælper midlertidigt

Kaster man sig ud i træning som belaster musklerne, vil man altså opleve smerte. Men enkelte produkter kan hjælpe. Hos Mecindo, som sponsorerer dette indlæg, har man for eksempel Biofreeze, som egentlig er udviklet til gigtramte, men som uden tvivl vil virke smertelindrende på de smerteramte muskler.

Andre produkter kan også hjælpe til at løsne op. Et varmt bad, en hurtig gang motion eller andre former for kulde- eller smertelindrende gels, er vejen frem, hvis du skal have lindret smerterne efter motion.