DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel.

Står du og skal til at lave et kæmpe snedkerarbejde? Så kunne du måske tænke dig en overfræser i stedet for en gammeldags snedkerhøvl. Du kan få forskellige udgaver af overfræseren. Der findes både manuelle og automatiske, men de laver i store træk det samme stykke arbejde. En håndfræser giver dig et professionelt look til dine hjemmelavede snedkeridéer. Den kan lave nogle smukke detaljer i f.eks. træ eller metal. Når du ser et gammelt træarbejde med indgraveringer, har der sikkert også været en slags fræsning med i spillet. Overfræseren kan også bruges til at lave svalehalesamlinger og andet lignende, da den har en så høj præcision. Klingen kan også udskiftes på værktøjet, og det kan derfor give uendelige forskellige looks.

De forskellige typer af overfræsere

  • Den manuelle overfræser har samme træk som en høvl. Den har dog en smallere og længere klinge, som gør det muligt at lave små detaljer i arbejdet. En manuel overfræser er god til erfarne mennesker, da værktøjet er let at styre og dermed også resultatet. Denne type af overfræser er også særligt god, når man ikke har meget plads til at bruge værktøjet, og når man ikke kan finde det ønskede fræserjern til sin opgave.

  • Den motordrevne overfræser er i dag mest udbredt. Den har et roterende fræserjern og kan lave udskæringer i forskellige former.

  • Den stationære overfræser er ikke flytbar og sidder på et stativ med en tilhørende bordplade. Disse typer bruges i industrien, og nogle kan programmeres til at lave arbejdet automatisk og hurtigt. Denne type af overfræser bruges mest til større arbejde, hvor mange dele skal laves flere gange.

Det skal du kigge efter

Når du skal ud at købe en ny overfræser, er der tre vigtige faktorer, du skal have øje for.

  • Hvor stor skal motoren være

  • Håndtaget

  • Fræserjernenes udbud til den tilhørende model