Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel.
Nogle gange er det bedste man kan gøre for sit helbred, at få undersøgt til krop godt og grundigt igennem. En undersøgelse hvor hele din krop scannes kan være netop en af de måder du kan blive undersøgt på. Hvis du overvejer en helkropsscanning, er her nogle ting der kan hjælpe dig med at tage den endelige beslutning.
Hvad er en helkropsscanning egentlig?
Hvad enten du selv har opsøgt netop denne undersøgelse, eller er blevet henvist til den af en læge, kan det være meget rart at vide, netop hvad en helkropsscanning er for en størrelse.
Det er en undersøgelsesform hvor hele kroppen scannes for forskellige tilstande. Det kan inkludere scanninger af hjerte, lunger, nyrer, lever, tarme og andre organer. Formålet er forskelligt alt afhængigt af den specifikke sag, men generelt er det en undersøgelse man sætter i gang for at spotte eller forebygge bestemte sygdomme i kroppen.
Bør jeg få en helkropsscanning?
En helkropsscanning kan give dig og din behandler et overblik over netop din situation og din krops tilstand. Derfor findes der heller ikke noget endegyldigt svar på om det er en undersøgelse du bør få foretaget.
Ønsker du et klart og tydeligt svar er det bedste du kan gøre er at forhøre dig med din egen læge eller nærmeste behandler. Hvis du er blevet henvist til en helkropsscanning, er det altså ikke ensbetydende med at du er syg, da det også er en populær undersøgelsesform til forebyggelse af forskellige sygdomme.
Hvordan foregår det?
En helkropsscanning kan foregå på mange forskellige måder. Det afhænger alt sammen af hvilken type scanning der skal foretages. Står du og skal have foretager en helkropsscanning en bestemt sted – så spørg gerne personalet om hvordan undersøgelsen kommer til at foregår netop det.
Ofte vil du blive bedt om at ligge stille i et stykke tid mens scanneren bevæger sig over til krop og tager billeder. Nogle steder vil du også få udleveret hovedtelefoner med musik i, da selve maskinen kan larme en del.
Er der nogle risici?
Det er en sikker undersøgelse som der normalt ikke er nogen risici forbundet med. Der kan dog være visse undtagelser som skal tages højde for, som du bør tale igennem med din læge. Er du eksempelvis gravid eller lider af klaustrofobi kan det være en god idé at tale med din læge eller behandler inden, da det kan have indflydelse på undersøgelsen.