DEL
sociopat

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel.

For mange kan det være svært at kende forskellen på forskellige personlighedsforstyrrelser, dette gælder især sociopati og psykopati. Dette er stærkt grundet, at de minder meget om hinanden, og det betyder, at hvis man ikke sætter sig ind i forskellen, så kan det godt være svært at vide forskellen. Hvis du gerne vil vide mere om sociopati, og hvad en sociopat er, så kan du læse mere her.

En sociopat er en person, som har en dyssocial personlighedsstruktur og en personlighedsforstyrrelse. Dette kan ofte genkendes grundet en mangel af ansvarsfølelse, en mangel af skyld, og måske bedst kendt på en mangel af empati, det gælder dog ikke alle sociopater. 

Forskellen på sociopati og psykopati 

Når det gælder sociopati og psykopati er der en stor forskel, når du først sætter dig ind i de to personlighedsforstyrrelser.

Sociopati er en personlighedsforstyrrelse, som bliver udviklet som et resultat af det miljø de er vokset op i, og i mange tilfælde er det et resultat af en svær barndom. Dette kan være grundet misbrug, overgreb, eller lignende traumatiske oplevelser igennem barndommen. Hvorimod psykopati er genetisk bestemt, og derfor er psykopater født med det, og derfor er heller ikke i stand til at føle empati overhovedet. 

Derudover er der tydelig forskel på deres adfærd. Psykopater er kendt for at være charmerende, snu, kontrollerende og manipulerende, og kan derfor passe ind i samfundet, og det kan være svært at finde dem blandt andre. Sociopater, på den anden side, er mere udadreagerende, impulsive og opfarende, og derfor kan have svært ved at falde til i samfundet, og skabe kontakter med andre mennesker, grundet at hvis det ikke går som de vil, så reagere de ofte volsomt. Dette betyder også at de kan have svært ved at holde fast i et almindeligt arbejde.